Uudised

Tervislik ja mõnus vahepala - marjarull
2022-08-04 07:36:00

Müürsepa talus, Võõpsu külas, Setomaa vallas majandab marjadega rõõmsameelne ja aktiivne perenaine Tiia Kivesti. Tema eestvedamisel valmivad igal aastal talus imemaitsvad ja tervislikud marjarullid. Idee nende tegemiseks koorus välja uuenduste otsimisest maasikate ja vaarikate müümise kõrvale ning selle mõtte tulemiks saigi 2013 aastal Marjarull OÜ. Midagi lihtsat aga samas mõnusat, mida tervislikust toitumisest lugupidaval inimesel maiustamiseks soetada sobiks. Algselt oli mõtteis isegi viilutatuna maasikaid kuivatama hakata, kuid see oleks olnud liialt aeganõudev, püreed teha on palju hõlpsam. Müürsepa talus on olnud alati marjadega majandamine väärtus omaette.

 

Marjarulli näol on tegu tehnoloogiliselt lihtsa käsitöömaiusega, mis peidab endas püreestatud marju, puuvilju. Marjad korjatakse sada protsenti käsitsi ja seejärel need puhastatakse, vajadusel kasutab perenaine abikäsi, kuid suurema osa ajast majandab agaralt Tiia ise. Seejärel valmib püree, mis kuivatisse pannakse.  10-14-tunnise aja vältel kuivatatakse toorainest välja üleliigne vesi, pikkus sõltub marjade ja puuviljade veesisaldusest. Soojalt keeratakse kuivatatu toruks ning peale jahtumist lõigatakse neist välja spetsiaalse lõikuriga sobiva suurusega rullid, sellest ka maiuste nimi.

Tootmisel tekkinud looduslik ülejääk läheb komposti, millega saab väetada talupeenraid. Marjarullide tegemisel on loodussõbralikult läbimõeldud ka pakend, mis annab võimaluse kliendil seda taaskasutusse saata või miks mitte ka kodus uus hing anda? Ümbriseks on kasutatud Räpina Paberivabriku kartongi, mida tehes on suunatud vana paber uuele ringile. 

Marjarulle tehes on püreed kokku segatud üldjuhul mitmest toorainest, et tekitada erinevate marjade või puuviljade kooskõlas tõelist maitsete sümfooniat. Üldjuhul kasutab Tiia enda marjarullide tegemiseks just neid marju, mille kingib nende enda talumaa või lähedal asuvad metsad, sood. Näiteks on Marjarull OÜ toodetes kasutatud maasikaid, tikreid, vaarikaid, sõstraid, õunu, pirne, astelpaju. Vahel harva on tooraineid soetatud ka usaldusväärsete koostööpartnerite käest, sest alati ei ole võimalik enda aega mõistlikult kasutades marjul käia. Püreede sisse ei panda üldjuhul suhkrut, et säilitada looduse poolt kaasa antud mekk ning nii jäävad ka marjade sees olevad tervislikud ühendid alles. Marjarullide tootevalik sõltub suuresti sellest, milline saagiaasta on olnud või milline on nõudlus toodete järgi. Kõige populaarsem on toodete seas ikka klassikaline maasikas. Mõni maitse on tulnud ka läbi katsetuse. Maitsekatsetusena on Tiia proovinud teha näiteks sibulaga rulle, kuid need maitsed ongi katsetusteks jäänud, sest klientidele kahjuks see eriti peale ei läinud.

Mida tasub silmas pidada - marjarullid ei pea olema vaid iseseisvad snäkid, neid saab lisada hommikusöögilauas müsli sisse või lisandina erinevatesse küpsetistesse, tegu siiski puhta marja- ja puuviljaga. Nende kasutamisel söökide sees saab olla loov nagu seda on ka Tiia Kivesti. Marjarull OÜ tegevuse osas on huvi olnud kusjuures ka turistidel, sest Müürsepa talu on külastanud bussitäied rahvast, et näha oma silmaga, kuidas neid imelise maitsega rulle tehakse. 

Marjarulle saab osta Müürsepa talust kohapealt, Põlvamaa ja Võrumaa suurematest COOP kauplustest, Seto Talumuuseumist ja Räpina Loomemajast. Lisaks nendele kohtadele, on Tiia ka aktiivne laatadel käija. Kõige rohkem soovitakse marjarulle osta kingituseks. Marjarull OÜ toodete kohta saab rohkem infot kodulehelt http://www.marjarull.ee/ või Facebook’is, konto nimeks Marjarull Põlvamaalt.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu