Uudised

Noortalunik Tarvo Siilaberg hindab ning naudib mesinikutööd
2022-09-13 07:59:00

Põlvamaal Põlva vallas Kanassaare külas asub vana talu, mille nimeks on Raja, tuntud ka Raja-Siila nime all. Siin majandab tänaseks juba viiendat põlve Siilabergide pere, kelle eesmärgiks on taaselustada talukoha algupärane olemus ning pakkuda kogukonnale keskkonnasõbralikult ja käsitööna toodetud mett.  Lisaks tavapärasele meele täiustavad talu tootevalikut ka naturaalsed maitsemeed: vaarika-, ebaküdoonia-, šokolaadi- ja jõhvikamesi.Maja peremees, Tarvo Siilaberg, soovis tuua tallu tootmishõngu mesinduse näol, sest talu on siiski koht, kus saab luua ja enese toodetut edasi anda. Nii võttiski noortalunik ette õpingud Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis, et endale selgeks teha mesindusega seonduv.

Raja talu mesila ülesehitamine sai alguse küll alles sellel aastal, kuid see-eest on mesilaspered teinud tubli tööd ning ka esimesed korjed on olnud ootuspärased. Perede hulk alustuseks ei ole väga suur - kõigest neliteist taru, kuid peremees Tarvo on seda meelt, et mesilasperesid tuleb kindlasti juurde ning meetootmine aja jooksul suureneb. Ta ise näeb, et peresid võiks olla umbes viiekümne ringi, maksimaalselt sada, et see suudaks pakkuda piisavalt palju väljakutseid mesinikule ning säilitada võimalust mett toota sajaprotsendiliselt käsitööna. Sülemite arvule paneb piirid ette ka korjeala suurus. Mesila ehitamisel oli suureks abiks PRIA toetusmeede „Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetus“.

Meetootmiseks kasutatakse praegu vana talusauna. Praeguste mesilasperede meekogusega majandab seal ilusti ära, kuid tulevikus on plaanis teha vana lauda vundamendi peale korralik abihoone, kus ruumi oleks rohkem ning tootmine mugavam.

Mesilaste jaoks on korjealaks nelja hektariline poollooduslik heinamaa, mida niidetakse korra aastas peale aktiivse korjeperioodi lõppu, see jääb üldjuhul augustikuusse. Segamee saamiseks korjavad mesilased toorainet ka lähedal asuvatest metsadest, soomassiividelt, jõelammidelt, raiesmikelt ja rabadelt. Mee tootmisel ei ole lisatud mingeid lisandeid ning korjepiirkondades ei ole taimedel kasutatud kemikaale. Mesi ise on mõnusalt veniv, kuldse värvusega, maitselt magus nagu üks korralik mesi olema peab. Kindlasti on Raja talu mesi täielik käsitöö, sest kogu protsess algusest lõpuni käib käsitsi. Inventar, mida kasutatakse meetootmisel, on korduvkasutatav, lihtsasti loodussõbralikult hooldatav.

Mesilased teevad tubli tööd ning kaitsevad enda tarusid, seetõttu on vaja tarude hooldamise ajal kasutada suitsikut. See vahend muudab mesilased rahulikumaks ning lihtsustab mesinikul tarude juures töötamist. Mesinik Tarvo naljatles: „Alguses oli sündmus, kui nõelata sai. Nüüd aga imelik, kui ei saa.“ Nõelamise vältimiseks, lisaks suitsikule, on kasutusel kaitseriietus. Huvitavaid seiku on olnud veelgi. Tarvo oli saanud ühe sülemi juhuslikult lahti jäetud tarru, mis oli kui lotovõit ning kolm sülemit on tulnud talukohta ühe ja sama puu otsa.

Kuna Tarvo on meetootjana alles alustav, siis edasimüügi osas loodab ta teha koostööd kohalike edasimüüjatega. Tulevikus soovib ta kindlasti tutvustada kogukonnale mesinduse eluala, tõstes teadlikkust mesindusest, selle vajalikkusest looduses. Loodusest hoolimise eesmärgil on ka Raja talu mett kaasa osta oma taaraga. Tarvo ise pakib mee klaaspurkidesse, mida on võimalik peale tühjenemist uuesti kasutada. Purgi etiketi välimus on iseloomulik mesilastele – kärjekannu kujuga.

Raja talu mesilaste toimetamistel saab silma peal hoida Facebooki lehel Raja talu ning täpsema info talu tegemistest leiab kodulehelt https://www.rajala.ee. Mett saab tellida e-kirja teel kairi@rajala.ee või telefonil +372 508 2978 või hankida koostööpartneritelt: Põlva talupood ja kohvik Tillu ning Põlva EDU keskuse Konsum COOP.
Sügisel avati talu teeotsas ka iseteeninduslik tarupood, mis asub Põlva-Räpina maantee 14. kilomeetril ehk täpselt kahe linna vahel ning ootab meesõpru täiendama oma meevarusid!

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu