Uudised

Mustamõisa talu - koht, kus luksusturism saab uue tähenduse
2023-07-04 18:18:00

Põlva vallas asuvas Mustakurmu külas keset rohelust leiab Mustamõisa talu, kus seiklused saavad uue tähenduse ja rahu uue dimensiooni. Selles rohelises paigas saab kogeda unustamatuid hetki looduse rüpes koos hobustega. Olgu selleks hobumatkad, vankrisõidud või talvised saanisõidud - siin leiavad endale meelepärase tegevuse nii hobuste armastajad kui ka looduse nautijad!

Talu peremees Roy Strider, kes on korraldanud reise eksootilistesse ja kõrgetesse paikadesse nagu Mongoolia, Siber ja Himaalaja ning sõidutanud inimesi kaamelite, põhjapõtrade või jakkidega, on oma pisiku hobustega tegeleda saanud juba lapsepõlvest, kui veetis palju aega koos vanaisaga. Roy vanaisa oli Eesti esimese ratsarügemendi esimese lennu poiss ja ühtlasi ka sepp, kes tegi ise kõik hobuseriistad. Temaga koos kündmine ja heinategu ärataski huvi hobuste vastu ning viis Mustamõisa talu peremehe lõpuks hobuste juurde.

Esimene hobune sai ostetud tallu aastal 2010 kui Roy ise veel Mehhikos oli. See oli valge ja helesiniste silmadega eesti hobune, mis on eesti hobuse puhul üsna ebatavaline kombinatsioon, samas aga piisavalt eriline, et tekiks ambitsioonikas unistus Mustamõisa talu hobusekarjast, kes on kõik valged ja helesiniste silmadega. Täna elavadki Mustamõisa talus just sellised hobused, kes oma muinasjutulise välimuse, sõbraliku iseloomu ja rahuliku energiaga on võlunud nii mõnegi hobumatkale tulnud linnainimese südame.

Kombinatsioon Mustakurmu küla rahust ja vaikusest, lähedal asuva Akste looduskaitseala ja Taevaskoja metsikust loodusest ning talu muinasjutulistest hobustest tõi aastal 2022 Mustamõisa talule ülemaailmse luksusturismi auhinna. Roy ja tema kaaslase korraldatavad hobumatkad võitsid hobusafari kategoorias kontinendi parima hobumatkakorraldaja tiitli. Mustamõisa talu peremehe sõnul saabki ümbruskonna vaikust ning rohelist ja puutumatut loodust pidada tänapäeval luksuseks.

Lisaks sellele, et Mustamõisa talus saab nautida luksuslikke hobumatku, saani- ning vankrisõite, on võimalik siit soetada ka erinevaid talutooteid. Üks populaarsemaid tooteid on Mustamõisa toortatrapadjad, mis on valmistatud rahustavate Lõuna-Eesti ürtidega ja Himaalaja kaljusoolaga. Mustamõisa toortatrapadjad on tuntud oma kvaliteedi ja looduslikkuse poolest ning peegeldavad talu keskendumist looduslikele ja tervislikele valikutele.

Elu Mustamõisa talus käibki harjumuspäraselt ja loomulikult kooskõlas loodusega. Au sees on vanad ja loodussõbralikud nipid, kus kodukeemiaks on äädikas ja sooda. Uuele ringile läheb kõik, millel vähegi väärtust taas- või korduvkasutatud saada. Roheline eluviis ja loodus on osa Mustamõisa talu kui tüüpilise Eesti hajaküla igapäevasest rütmist.

Mustamõisa talu põnevate ratsamatkade ja elamusi täis vankri- ja saanisõitude kohta saab lähemalt lugeda kodulehelt hobumatkad.ee ja horsetourist.com. Sellest aastast pakub Mustamõisa talu ka kanuumatkasid. Küsi lisa peremees Roy käest telefonil 552 4138. Rahustavate ürtidega ja head und soodustavaid Mustamõisa tatrapatju aga saab soetada lehelt tatrapadi.ee või hankida koostööpartnerilt - Põlva talupood ja kohvik Tillu.

Igaüks, kes soovib kogeda imelist loodust, rahu ja hobumatku, on oodatud külastama Mustamõisa talu Põlva vallas Mustakurmu külas. Siin saab nautida hobumatkasid, vankrisõite, talvel saanisõite ning avastada enda jaoks Põlvamaa ilu ja rohelust.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu